fbpx
Orrekulla Industrig. 35, Hisings Kärra, 031-389 28 00

Event

Kör på bana med oss!

Kom och kör på Gelleråsen med oss på Bike Göteborg!

Karlskoga Motorstadion, eller, Gelleråsen är en av Sveriges äldsta och mest anrika bana där SM har körts åtskilliga gånger. Banan är lite unik också med det faktum att man kan se hela banan från alla publikområden. 2016 fick Gelleråsen dessutom helt ny asfaltsbeläggning. Många av oss tycker dessutom att detta är en av de absolut roligaste banor vi har i Sverige.

Vi kör tre grupper, alternativt fyra och du väljer vilken beroende på intresse och kunskap. Grupperna körs enligt schema som offentliggörs vid anmälan på åkdagen. Läs nedan om grupperna. Sedan kommer förare att eventuellt flyttas mellan grupperna. Grupperna kommer att åka i 20 minuters pass och mycket körning utlovas.

Lunch ingår i anmälningsavgiften. Däremot så bryts inte körningarna för lunchpaus utan var och en väljer själv när det passar bäst att äta. Se till att äta ordentligt och håll uppe energin under dagen. Ett tips är att ta med sig lite fika, chokladkaka eller liknande. Drick mycket vatten då kroppen gör av med mycket vätska när man kör motorcykel aktivt och hjärnan behöver vätska för att fungera optimalt.

Klara instruktörer är bland andra Jari Tuovinen, Svensk mästare i Superbike 2017, Kristoffer Bergman, en av Sveriges bästa Superbike åkare genom tiderna enligt de insatta, han kör VM och självklart vår egen hojsäljare Patrik Carvall, instruktör på actionpics, vinnare av BOTT (Battle Of The Twins) och allmänt erkänd som en fantastisk instruktör.

Anmälan är mellan 7:30 och 8:30. Obligatorisk inskrivning för att delta. Vid inskrivningen måste körkort visas upp för grupp 1 & 2 och licens för grupp 3. För grupp 1&2 skall deltagaren intyga att:

 • Motorcykeln minst har trafikförsäkring. Reg nr och försäkringsbolag skall anges.

 • Är skattad och besiktigad.

Alla motorcyklar kommer besiktigas av tekniskt kunnig personal. Vid besiktning skall godkänd skyddsutrustning medtagas eller bäras av föraren. Allväders kläder med godkända skydd är godkänt i grupp 1&2 medan reglementsenliga kläder krävs i grupp 3. Heltäckande integralhjälm är ett krav. Oregistrerade motorcyklar får ej deltaga i grupp 1&2 under några som helst omständigheter.

Vid besiktningen så kommer motorcyklarna tittas över med säkerhet i fokus. Det som kontrolleras extra noga är bromsar, hjullager, styrlager, däckens skick, täthet av vätskor osv. Se helt enkelt till att din hoj är i bra ordning så är detta inga som helst problem. Vid funderingar så titta förbi Bike Göteborg så går vi gärna med ut och tittar på din motorcykel. Var ute i god tid! Är du fundersam på om däcken eller bromsarna är för slitna, så är de troligen det. Det är precis lika farligt att köra på bana med en hoj i dåligt skick som på vägen. Dessutom så är det inte ett dugg kul att bli begränsad av motorcykeln.

Samling i respektive grupp 8:30 för teoretisk genomgång. Där kommer även regler för dagen att förklaras och hur man beter sig och uppför sig både på och bredvid banan för att alla ska kunna öva på motorcykelkörning på ett tryggt och säkert vis.

Första grupp ut på banan kl 9:00 är grupp 3

Grundläggande regler för grupp 1&2

 • Ingen tidtagning tillåten

 • Första passet görs mastervarv med föråkare där alla kör genom bandepå. Omkörning av föråkare (med väst) får enbart göras när denne visar tydligt att det är ok.

 • Omkörning endast tillåten på raksträckor.

 

Syftet i grupp 1&2 med banåkning ska vara att utvecklas som förare i trafiken, förstå sin mc samt lära sig hantera denna bättre. Detta är så otroligt kul att göra och har man inte kört på bana förr så är det dags. Man kan inte ens förstå hur kul det är innan man testat.

Grupperna

 • Nybörjare/lugn grupp

Första gången på bana. Vi tar det lugnt och känner oss för. Även du som kört förr men känner att snabbare grupp är obehagligt kör i denna grupp. Här behöver man absolut inte oroa sig för att vara för långsam eller i vägen för någon. Instruktörer kommer att ge dig små tips och tricks för att du ska kunna känna dig ännu säkrare och bättre på att köra motorcykel.

 • Medel/Snabb

För den lite mer rutinerade gatåkaren som kanske till och med testat åka bana förr. Du känner dig trygg med att bli omkörd och att köra om på ett säkert vis. Denna grupp kan komma att delas upp i två undergrupper där vi delar på medel och snabb. Mellan passen så ger instruktörerna värdefulla tipps om spårval, körställning och planering av körningen för att öka marginalerna ytterligare.

 • Licens – tävlingshojar med slicks

Förare som har bra rutin på att köra på bana och ser varje pass som ett träningspass. Dessa förare pressar sig själva och materialet så hårt de vågar och kan. Det kommer finnas mycket rutinerade instruktörer på plats att fråga om allt mellan däcktryck, chassieinställningar, körställning och växelval. Passa på att få någon av våra instruktörer att köra bakom dig för en köranalys och sen köra framför för att visa.

Oavsett vilken grupp du kör i så kom ihåg att den som frågar får veta och att det finns inga dumma frågor. Våra instruktörer i samtliga grupper är djupt passionerade för motorcykelåkning och delar mer än gärna med sig av sina kunskaper.

Bike Göteborg som arrangör har rätt att neka körning om vi anser att kläder, hjälm, motorcykel eller förare på något vis inte uppfyller de grundkrav som ställs. Förare som kör på ett vårdslöst sätt för sig själv och omgivning riskerar att inte få köra klart dagen om denne inte ändrar stil efter uppmaning.

Ett tips är att hänga strumpor över backspeglarna (blir inte så kladdigt som att tejpa) för att inte bli distraherade av de som är bakom dig. Alternativt montera av dem.

Vi har varit i kontakt med bland annat Svedea och försäkringen skall generellt gälla i grupp 1&2. Kontrollera med just ditt försäkringsbolag om du är osäker på vad som gäller.

Lite praktiska detaljer:
 • El finns i depån och ingår i anmälan för husvagn/husbil och däckvärmare.
 • Lägg allt skräp i soptunnorna som finns på området. Vi som hyr banan måste själva städa och vi har ingen som helst lust att städa hela kvällen efter att kört motorcykel.
 • Ambulans med sjukvårdspersonal finns på plats.
 • Flaggvakter är inhyrda för att göra oss uppmärksamma om det hänt något på banan.
 • Max 95db vid förbifart. Ha db killer i ljuddämparna. Låter din hoj för mycket så plockas du av banan.
 • Toaletter och duschar finns på området.
 • Alla förare i grupp 3 är försäkrade genom SMA och evenemangsförsäkring är tecknat.

 

Anmälan.
Maila till ola@elitmc.se och ange:
Grupp:
Förnamn:
Efternamn:
MC (fabrikat & modell:
Registreringsnummer: Ej för grupp 3. Skriv då tävlingsnummer på hoj.
Mailadress:
Telefon nr dagtid:
ICE: (närmst anhörig att kontakta om det händer något)
Swisha 1200 kr till 123 624 22 67. Ange namn och tel nr vid swishen så att vi kan koppla till anmälan. Anmälan är inte klar förrän pengar är swishade. Bekräftelse kommer inte omedelbart. Anmälan är bindande och inga pengar betalas tillbaka.
Begränsat antal platser. Först till kvarn.

 

 

EliT MC Göteborg